Korrekt fodring af kaniner

Alt for mange kaniner fejlfodres, fordi der ikke er nok fokus på emnet. Det betyder at mange problemer hos kaniner er fodringsrelaterede. Det er vigtigt, at man som kaninejer har lidt basisviden om kaninens fordøjelsessystem for, at undgå disse problemer og sikre, at kaninen bliver fodret korrekt.

Sådan fungerer kaninens fordøjelsessystem

Kaniner har et fordøjelsessystem som fungerer meget forskelligt fra vores fordøjelsessystem. Kaniner er planteædere og pseudodrøvtyggere. Det vil sige, at de spiser deres egen afføring. Dette er beskrevet i afsnittet herunder.

Når kaniner indtager føde, starter nedbrydningen af kosten allerede i munden vha. tænderne som tygger føden og enzymer i spyttet. Maden kommer derefter ned i mavesækken, hvor den kun er i kort tid, før den passerer ud i tyndtarmen. Her sker en proces, hvor proteiner, sukker og stivelse bliver absorberet. Føden passerer derefter videre til tyktarmen. Her bliver føden delt i fordøjelige og ufordøjelige fibre. De fordøjelige fibre passerer over i blindtarmen, hvor der sker en forgæringsproces. Kaninens blindtarm er stor og den er meget vigtig for kaninens komplekse fordøjelsessystem. Under gæringsprocessen som tager ca. 4 timer i blindtarmen, bliver de fordøjelige fibre omdannet til caecotropher som er små bløde afføringskugler. De ligner en klase vindruer og kaninen spiser dem direkte fra endetarmsåbningen. Caecotropher er livsnødvendige for kaninen, da de pga. gæringsprocessen i blindtarmen indeholder fedtsyrer, mikroorganismer, proteiner og vitaminer som ikke findes i planterne som kaninen spiser. Fordøjelige fibre er vigtige for at opretholde en god og optimal bakterieflora i tarmsystemet. Caecotropherne bliver slugt hele. De er dækket af et lag slim, som hjælper til, at de kan passere mavesækken og komme ud i tyndtarmen, hvor de optages uden at blive opløst af mavesyren. De ufordøjelige fibre hjælper til at stimulere appetitten og slide tænderne. Derudover stimulerer de tarmenes bevægelser, så den fordøjede føde kan føres igennem tarmkanalen. De ufordøjelige fibre kommer ud som små faste og tørre afføringskugler.

Hold øje med kaninens afføring

Det er altid en god idé at holde øje med kaninens afføring. Ændringer i farve, størrelse og konsistens kan være tegn på mave/tarmproblemer eller andre sygdomme hos kaninen.

Hvad er den korrekte fodring af kaniner?

Som nævnt tidligere er store mængder fiberholdigt foder ekstrem vigtigt for kaninens fordøjelsessystem og sundhed. Kaniners tænder vokser hele livet og det er livsnødvendigt for dem, at få fiberholdigt foder, så tænderne slides korrekt. Hø og græs skal udgøre ca. 80 % af kaninens daglige foderindtag. Grønt ca. 10-15 % og kaninpiller ca. 5-10 %.

Hø: Kaniner skal have adgang til masser af frisk hø døgnet rundt. Det er vigtigt, at det er rigtigt hø og IKKE frøgræs eller wraphø. Høet skal være af en god kvalitet. Det vil sige at det ikke må støve og heller ikke være fugtigt. Derudover skal det dufte godt. Dufter det fugtigt eller muggent, er det ikke egnet som foder. Anbring høet flere steder i kaninens hjem, hvor det ikke kan blive forurenet med urin og afføring.

Grønt: Det er vigtigt at tilbyde kaninen en stor variation af grønt. Det kan fx være mælkebøtteblade, ukrudtsplanter, urter, vildt græs (ikke plænegræs), grøntsager som fx broccoli, gulerodstoppe, jordskokker, rød og gul peberfrugt, grønkål, spidskål, hvidkål, bladselleri, hjertesalat, rucolasalat mm. og rodfrugter. Sørg for at variere, så kaninen ikke får store mængder af den samme ting. Hø og græs er dog meget vigtigt, at den får masser af.

Når der skal plukkes grønt fra naturen, er det vigtigt at undgå steder, hvor der er blevet sprøjtet. Undgå også planter fra rabatter ved befærdede veje. Disse planter er forurenet med bilos.

Grene: Grene er gode for kaninens tænder og mave/tarmsystem. De er også gode til at holde kaninen beskæftiget, da de kan få mange timer til at gå med at spise barken fra de afskårne grene. Giv IKKE grene fra stenfrugttræer (blomme, kirsebær osv,) da de indeholder blåsyre.

Kaninpiller/grøntpiller: Kaninpiller af god kvalitet indeholder vitaminer og mineraler i den rigtige mængde. Som tommelfingerregel siger man, at kraftfoder max må udgøre 5 -10 % af den daglige fodermængde. Derfor bør kaninpillerne afmåles.

Kanin på 2,5-4,0 kg = Ca. ¼ dl. pr. dag
Kanin på 4,0-5,0 kg = Ca. ½ dl. pr. dag
Kanin på > 5,0 kg = Ca. ¾ dl. pr. dag

Frugt: Frugt er kun en snack og bør kun gives i små mængder, da det har et højt indhold at frugtsukker.

Sørg altid for at kaninen har adgang til frisk vand.

Hvad skal man ikke fodre kaninen med?

Vi mennesker har tendens til, at synes at foderet skal se lækkert ud. Det er langt hen ad vejen også korrekt, når det omhandler friskhed af de råvarer som vi giver vores kaniner. Når det kommer til kraftfoder, har vi mennesker tendens til at vælge de farverige kaninblandinger fremfor de ”kedelige” mørke kaninpiller. Kaninblandinger er et tørfoder af forskellige slags foderemner som fx korn, solsikkekerner, majs mm. Kaninblandingerne er farverige og dufter godt, men vi bør vælge kvalitets kaninpiller i stedet for. Det skyldes at kaniner er meget selektive og vælger det de bedst kan lide fra kaninblandingen. Kaninen vil ofte vælge de søde og kalorierige ting i foderet først. Næste dag smider ejeren resten af foderet ud eller topper op med noget nyt, og det samme vil gentage sig. Det betyder at kaninen ikke får alle de vitaminer og mineraler som den har brug for. Derudover mætter de søde og kalorierige sager meget og kaninen spiser måske ikke lige så meget hø og anden fiberrig kost som er godt for dens tænder og mave/tarmsystem.

Det anbefales derfor at vælge kaninpiller som indeholder en korrekt sammensætning af vitaminer og mineraler. Her har kaninen ikke mulighed for at sortere i foderet og hver pille indeholder ca. det samme.

Der er flere ting, som kaniner ikke må få at spise. Det er fx:

 • Alle former for løgplanter
 • Avocado
 • Tomatplanter
 • Rabarber
 • Kartofler
 • Majskolber
 • Rododendron
 • Citrusblade
 • Bambusskud
 • Kastanjer
 • Slået græs fra græsslåmaskine, da det hurtigt gærer.
 • Rådne og mugne ting.

Kalksten og saltsten bør ikke gives til kaniner. Kaniner absorberer alt den mængde kalk, de indtager med foderet og udskiller det via nyrerne. For meget kalk kan i værste fald danne urinvejssten. Kaninen får rigeligt igennem foderet og bør derfor ikke få kalksten.

Hvad kan følgerne være af fejlernæring hos kaniner?

Fordøjelsesproblemer: Som fx diarré. Dette kan føre til maddikeangreb.

Fedme: Kaniner holder meget af søde sager og kalorierigt foder. Derudover får mange kaniner ikke rørt sig nok. Dette kan resultere i overvægt som kan give livsstilrelaterede sygdomme. Derudover kan de få svært ved at æde caecotropher, da de ikke kan nå bagenden. Samtidig kan soignering blive et kæmpe problem.

Tandproblemer: Kaniners tænder vokser hele livet. Dette gælder både fortænder og kindtænder. Det er derfor meget vigtigt, at de får et fiberholdigt foder som sliber tænderne, så de undgår tandproblemer. Læs mere om tandproblemer her.

Et godt tip

Når man ser kaninen hver dag, kan det være svært at se, om den taber sig eller tager for meget på. Det er derfor en god idé, at veje den jævnligt fx én gang om måneden.

Var denne artikel brugbar?

Relaterede artikler

Skriv en kommentar