Hvorfor får kaniner tandproblemer?

Alt for mange kaniner lider af tandproblemer uden, at ejeren er klar over det. Det kan være meget smertefuldt for kaninen og kan i værste tilfælde koste kaninen livet, hvis det ikke bliver behandlet. Det skyldes at kaninen ikke kan optage føden og ofte stopper med at spise.

Kaniner er ikke gnavere som fx marsvin, mus og rotter, selvom mange tror det. De hører til de støttetandede (Lagomorpha) som er en anden zoologisk gruppe. Kendetegnet ved de støttetandede dyr er, at overmundens fire fortænder sidder parvis bag hinanden. De to støttetænder der sidder bagved de andre fortænder i overmunden er mindre, og ses ikke så tydeligt som de to forreste tænder. Derudover har kaninen 2 fortænder i undermunden, 12 kindtænder i overmunden og 10 kindtænder i undermunden. Der er et stort mellemrum fra fortænder til kindtænder.

Hvordan opstår tandproblemerne?

Kaniners tænder er rodåbne. Det vil sige, at de vokser hele livet. En kanintand kan vokse op til 3 mm om ugen. Slides tænderne ikke nok, ellers slides tænderne skævt, kan det give kaninen tandproblemer og fordøjelsesproblemer. Kaniner kan også være født med en forkert tandstilling som kan skabe problemer.

Det største problem er fejlfodring. Mange kaniner får for meget kraftfoder og for lidt fiberrig kost. Vilde kaniner i naturen lever hovedsageligt af græs, grene, urter og anden fiberrig kost, som de bruger mange timer på at tygge.  Kaniners tyggebevægelser går fra side til side og er meget hurtige, ca 200/minut. Tyggetiden for vildkaniner passer ofte med, at de når at slide det, som tænderne vokser, så de ikke får tandproblemer. Den fiberholdige kost er også ekstrem vigtig for en sund fordøjelse og tarmfunktion. Derudover indeholder kosten den optimale sammensætning af calcium-fosfor forhold, som er meget vigtig for kaniners knogler. Kaniner der bliver fejlfodret kan udvikle calcium mangel. Det påvirker og svækker kaninens knogler. Det har også stor betydning i forhold til kaninens tænder, da kæbeknoglerne også svækkes. De små fibertråde der holder tænderne på plads bliver svækket. Det medvirker at tænderne drejer og derfor ikke slibes korrekt. Er skaden først sket, kan tænderne ikke rettes op igen.

Hvordan forebygges tandproblemer hos kaniner?

Korrekt fodring er det bedste du som ejer kan gøre for, at forebygge tandproblemer hos din kanin. Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at kaninen får masser af fiberrig kost som fx vildtgræs, mælkebøtteblade, urter, ukrudtsplanter, grene fra frugttræer (IKKE fra stenfrugtræer som blomme og kirsebær) og en masse hø af rigtig god kvalitet. Variation er vigtig, så kaninen får alt, hvad den har brug for. Kaninpiller som dækker behovet for protein, vitamin og mineraler og andre næringsstoffer m.m skal gives i afmålte mængder som passer til kaninens størrelse. 

Hvordan behandles tandproblemer?

Har din kanin udviklet tandspidser, forvoksede tænder eller andre tandproblemer bør den behandles hos en dyrlæge. Kaninen bliver lagt i narkose, så den ikke bliver stresset og så dyrlægen kan komme til i hele munden. Kaninen får filet mulige tandspidser væk og filet tænderne ned i den passende længde. Dette indgreb kaldes også tandraspning. Det er vigtigt at kaninens tænder files og ikke klippes. Klipning af tænder kan gøre problemet meget værre, da tænderne kan splintre. Hos nogle kaniner vender problemet tilbage efter et stykke tid. De kaniner der har tilbagevendende tandproblemer er nødt til, at få tandbehandling hos dyrlægen med jævne mellemrum. Mange kaniner der har udviklet tandproblemer, lever fint så længe de får ordnet tænder jævnligt. Dyrlægen kan rådgive og vejlede i, hvor tit kaninen skal have tandbehandling. Det er meget individuelt, alt efter hvilket tandproblem kaninen har. Er man i tvivl om ens kanin har tandproblemer, er det vigtigt, at få det undersøgt hos en dyrlæge som har forstand på kaniner. Jo tidligere man reagerer som ejer, jo mindre er risikoen for, at det bliver et tilbagevendende problem.

Var denne artikel brugbar?

Relaterede artikler

1 kommentar

Skriv en kommentar