Hestemassage – wellness eller terapi?

Vedligeholder du din hest med massage og alternative behandlinger for hurtigt at opdage småskader og måske tage dem i opløbet?

Anvendelsen af sportsterapi til mennesker har udviklet sig meget i de sidste årtier, og fordelene ved alternative behandlinger som massage, fysioterapi, kiropraktik, akupunktur og homøopati er blevet alment anerkendt af det traditionelle medicinske samfund.

Hesten er som bekendt verdens største atlet og som menneskelige atleter yder hesten meget for at springe højere, løbe stærkere og opnå de bedste resultater. Modsat menneskelige atleter har hesten dog svært ved at sige fra når kroppen bliver overbelastet. Dette skyldes naturligvis til dels at hesten er et flugtdyr der sjælden viser svaghed, af frygt for at blive det næste bytte for et rovdyr.

Hos heste såvel som menneskelige atleter bliver der lagt stor vægt på korrekt træning, ernæring og mental forberedelse. Det overrasker derfor lidt, at massagebehandling til heste fortsat bliver betragtet som wellness fremfor sportsterapi.

Når hesten skal yde som en atlet, resulterer det ofte i skader, smerter og for tidligt udslidte dyr. Sædvanligvis er dyrlægens løsning på disse skader, at ordinere smertestillende og inflammationshæmmende behandling sammen med ro. Denne behandling er udmærket når skaden er sket, men giver mange og ofte lange pauser i træningen, samt uforudsete negative bivirkninger ved de stærke lægemidler.

Ville det ikke være bedre hvis overbelastninger og mindre skader kunne tages i opløbet, så længerevarende dyrlægebehandling og boksro kan undgås?

Hestemassage og andre alternative sportsbehandlinger til heste er let tilgængelig, koster ikke en formue, og kan være med til at opdage og eliminere mindre belastningsskader inden det bliver nødvendigt at tilkalde dyrlægen.

Den højtydende atlet

Sportsskader kan forebygges ved at få regelmæssig massage uanset hvilket niveau, og hvilken disciplin af ridning der dyrkes. En korrekt og hurtig behandling af eventuelle belastningsskader vil mindske eventuelle følger og afkorte et genoptræningsforløb. Du kan altså hurtigere genoptage træningen.

Problemløsende og dybdegående sportsterapi bygger som regel på flere teknikker – fysiurgisk massage, triggerpunktsmassage, fasciefrigørelse, strækøvelser osv. Det lindrer spændinger og smerte blandt andet fordi man fjerner mælkesyren i musklerne.

Hestemassage spiller en vigtig rolle som hjælp til restitution til den højtydende hest.

Når hestene overanstrenger deres muskler opstår der mange ganske små skader i muskulaturen, sener og ledbånd i form af mikroskopiske overrivninger og ophobning af affaldsstoffer, samtidigt tømmes musklernes energidepoter. Dette er en naturlig processer der foregår i alle individer der træner hårdt.

Er hesten eller atleten blevet bedt om at yde en stor indsats i forbindelse med stævner, løb eller lignende er hestemassage egnet til at føre de, for reparationen nødvendige næringsstoffer, frem til musklerne med blodet, energidepoterne fyldes op ad samme vej. Affaldsstoffer transporteres væk både med blodet og gennem lymfesystemet. Massage øger blodgennemstrømningen til de behandlede muskler, og dræner lymfevæske, det er især på den måde, restitutionen hjælpes på vej. Derudover kan massage være med til at fremme smidigheden, bevægeligheden i muskler og led, og reducere ømhed.

Der er mange indlysende fordele ved at give heste regelmæssig massage.

* Øger blodgennemstrømningen og fremmer derved heling af skader

* Frigiver endorfiner med smertestillende effekt

* Afhjælper muskelspændinger, langvarige hævelser og nervøsitet

* Forbedrer smidighed og udholdenhed

* Bidrager til et mere afslappet nervesystem

Vi ved, at kroppen vil stræbe efter at helbrede, reparere og vedligeholde sig selv – hvis de rigtige betingelser er til stede. For at hjælpe kroppens helbredende evner er hestens følelsesmæssige

stabilitet, levevilkår, ernæring og motion vores ansvar. Massage hjælper med at udløse kroppens evne til, at hjælpe sig tilbage i balance.

Hestemassage som diagnostisk værktøj

Massage er et fantastisk diagnostisk værktøj. Din hestemassør vil ofte meget hurtigt være i stand til at føle og opdage eventuelle nyopståede problemer i hestens krop. Ofte kan massage eller anden manuel terapi sammen med motion og management hindre problemerne i at udvikle sig. Tag derfor altid en god snak med din hestemassør om eventuelle ændringer i hestens krop og hvad de kan betyde.

HUSK: at hestemassage og manuel terapi skal aldrig træde i stedet for at tilkalde en dyrlæge hvis hesten viser tegn på sygdom eller halthed.

FAQ

Hvordan ser jeg om min hest har behov for massage?

Hvis du har nogle af nedenstående udfordringer kan det være en god ide at kontakte hestemasssøren som det første.

– Gjordkramper eller opsidningsproblemer – Stiv på den ene volte og har svært ved øvelser – Smeder i trav og sænker ryggen under rytter – Slår med hovedet og skærer evt. tænder ved bestemte øvelser – Går på 2 spor – Mangler rygmuskler eller muskler i front eller bagpart – Krydsgalop, 4 taktet galop eller skifter galop

Selvom du ikke oplever egentlige problemer vil din hest blive glad for en gang massage. Der findes mange videoer og bøger om emnet, så man let selv kan komme i gang med at massere sin hest.

Hvorfor kan min hest ikke nyde massage?

Er din heste ked af at blive berørt, gnubbet eller striglet kan det være en indikation på fysiske problemer eller en fobi (psykisk begrænsning). I sådanne tilfælde vil hestemassøren gå meget langsom og stille frem. Regelmæssig blid behandling vil ofte mindske både psykiske og fysiske begrænsninger heste måtte have.

Hvor længe skal hesten stå stille efter hestemassøren har været her?

Som hestemassør anbefaler vi gerne at lade hesten få ridepause samme dag, og evt. dagen efter, hvis der har været mange spændinger. Det er dog ikke ensbetydende med at hesten ikke må røre sig. Gå gerne en tur med hesten eller træn den let fra jorden.

Jeg håber min artikel har give dig som hesteejer eller rytter et godt indblik i fordelene ved regelmæssig hestemassage. Hestemassører landet over har meget forskellig baggrund og forskellig erfaring. Find den massør der passer dit temperament og til din hest. På min hjemmeside (www.hestemassage.nu) kan du se mine anbefalinger til hvordan hesten får mest ud af massagen. En god artikel til når du får massøren ud første gang. Jeg glæder mig til at hjælpe jer videre.

med venlig hilsen

Gitte Kjær
fra Gittes Hestemassage
(følg mig på fb)

Var denne artikel brugbar?

Relaterede artikler

Skriv en kommentar