Desensibilisering/Miljøtræning af hest

Med dertilhørende ugeopgave

Desensibilisering er en psykologisk metode til at gøre vores heste mindre angstprovokerede/mentalt følsomme overfor udefrakommende elementer.
Det kalder jeg også for miljøtræning, da mange af de ting vores heste reagerer negativt på, er ting som sker omkring dem. Eksempelvis den røde postkasse på rideturen.

For at træne vores heste, og os selv, til at håndtere svære situationer er det en god idé at fremprovokere de angstudløsende situationer, og træne det i trygge omgivelser.
Des flere ting hestene oplever på en positiv måde, des bedre bliver den til at håndtere de ”farlige ting”. 

Til dette emne skal vi finde noget angstudløsende, såsom en pisk, en presenning, en cykelrytter, en skov, eller noget helt andet – altså noget vi ved vores heste er utrygge ved. Ved at opsætte en – fra hestens synsvinkel – farlig situation i trygge omgivelser, hvor vi kan kontrollere det angstudløsende element, har vi et set-up hvor vi kan kontrollere situationen, og gøre elementet til en positiv og rar oplevelse for hesten. I forhold til at arbejde mere rent med miljøtræning, kan du her ligge forskellige underlige genstande ud, som hesten skal blive tryg ved. Det skal være ting, som i oplever til hverdag og som kan forekomme i hesten daglige miljø, deraf navnet miljøtræning. Det kunne eksempelvis være presenninger, traktorer, paraplyer, balloner m.m.

Vi skal i denne uge arbejde gradvist med den angstudløsende genstand, som du har valgt. Det skal vi, for at din hest lærer at beherske sin angst.
Husk at din hest lærer det ikke nødvendigvis på en dag, en uge eller en måned, men her får du hjælp til at komme i gang.

Heste lærer bedst når de er afslappede og mentalt tilstede.
Derfor kan jeg godt lide at arbejde ud fra nedenstående figur.
Sikker zone: Den sikre zone, hvor din hest er 100% tryg og ved hvad den skal.
Udfordrende zone: Her bliver din hest udfordret på en positiv måde. Den er med på opgaven, men kan blive presset i forhold til opgaven.
Fare zone: Her går hesten i panik. Typisk hvad man kalder fight or flight. Hesten flygter eller kæmper. Den kan bide, stejle, løbe mv.

Når vi arbejder med angstudløsende problemer, er det vigtigt at vi ikke kommer ud i den farlig zone. Herude risikerer vi at hesten går i panik, hvor hesten er helt oppe at køre, og vi har der ikke mulighed for at lære den noget.
Arbejder vi derimod mellem den sikre og den udfordrende zone, så formår vi at holde hesten i en mental tilstand hvor den er til at arbejde med, og hvor hesten vil kunne lære.

Godt råd: Hav et ton af små lækre godbidder med i lommen!

Eksempel 1
Vi tager udgangspunkt i en hest som er bange for piske.

1. Få styr på dig selv. Hesten er dit spejlbillede og du skal derfor udstråle at pisken IKKE er farlig! Den er vi venner med.
Derfor er det vigtigt at du trækker vejret dybt, og er afslappet og til stede. Slap af i skuldrene og i din bevægelse.

2. Læg pisken på jorden eller stil den op af noget, og forlad den roligt. Introducér din hest for pisken i dens eget tempo og husk ROS! Hesten skal ikke være i tvivl om at den gør det rigtige. 
Ros den altid for at blive hos dig i stedet for at hoppe til siden, eller andet.
 
Start med små bidder.
Et skridt hen mod pisken – ros – slap af – gå væk fra pisken og om igen, indtil I kan være ved pisken sammen og du kan tage den i hænderne, mens din hest er rolig.
Er hesten bange for at nærme sig den, så tager I et skridt ad gangen, som vist nedenunder.

3. Din hest er nu komfortabel med at du har pisken i hånden. Stil dig mellem pisken og hesten. Du har fx hesten på din højre side og pisken på din venstre. Lad hesten se at du har pisken, uden at gemme den væk.
Tag gradvist pisken tættere på hesten og hvis den reagerer fornuftigt og med den ønskede adfærd, så kan du rose hesten og fjerne pisken igen. Så prøver du igen at tage pisken roligt hen mod hesten, tættere og tættere på, og stadig roser og fjerner den hver gang hesten reagerer roligt.
Hvis hesten går væk fra dig, bliver voldsom, pruster eller andet, så er du gået for hurtigt frem.

4. Du kan nu nærme dig din hest med pisken. Næste step er at ”nusse” hesten med pisken. Pisken er en rar ting og en forlængelse af din arm – brug den derfor aldrig negativt!
Igen, læg pisken på hesten og nus, ros den for at være rolig, og fjern pisken. Gør dette gentagne gange til hesten forbinder pisken med en rar følelse.

5. Din hest er nu dus med pisken, og forstår at den er behagelig og kan give nus.
Du kan nu udfordre din hest endnu mere ved at pisken nu kan ”gøre” ting, såsom at skrabe i jorden med den, slå lidt på dit eget ben, svinge lidt med longepisken (modsat retning af hesten), så hesten kan se at du stadig ikke vil misbruge din forlængede arm.
Her er det igen meget vigtigt at du belønner hesten på det rigtige tidspunkt, og stopper bevægelsen når hesten er rolig, også selvom at den ikke har været urolig på noget tidspunkt.

Skrab i jorden, ros når hesten er afslappet, og stop igen.
Sving med pisken, ros når hesten er afslappet, og stop igen.

6. Hesten er forhåbentlig nu cool med pisken og du kan gøre næsten alt.

HUSK at træningen er individuel fra hest til hest.

GOD TRÆNING! 😀

Var denne artikel brugbar?

Relaterede artikler

Skriv en kommentar